Рідко хто з нас, купуючи продукти в магазині, досконально вивчає їх склад. А між тим, за барвистою упаковкою часом приховується зовсім не те, що ми очікуємо ...
Так, наприклад, мало хто знає, що в кетчупу помідорами і «не пахне», а
ковбаса, при всій своїй дорожнечі, на 25% складається з води. Про це та багато іншого ми вирішили поговорити з хіміком-технологом Антоном Володимировичем Асафовим.
- Антон Володимирович, у харчовій промисловості, для додання кольору і смаку продуктам, використовується не мало добавок: нітрити натрію, нітрити калію і т.п. Наскільки це шкідливо і чи зобов'язані виробники вказувати Е-250, Е-249 на упаковці?
Виробники зобов'язані вказувати на упаковці все, що входить до складу продукту. Якщо в нього входить той же нітрит натрію, він обов'язково повинен бути прописаний (Е250). А що стосується шкідливості ... Якщо їсти ложками, то шкідливо! Взагалі у будь-якої речовини існує гранично допустима концентрація в організмі, перевищивши яку, людина може померти. Але концентрація в харчовому продукті, дозволена для добавки, набагато менше летальної дози.
Що стосується нітриту натрію. Чим він корисний? Він надає товарний вигляд продукту. Якщо в тій же ковбасі цього компонента не буде, то вона набуде зеленуватий відтінок. Буде здаватися, що ковбаса не їстівні. Однак навіть маючи не зовсім природний колір, м'ясний продукт придатний в їжу. Всі фарби, використовувані в ковбасі, природного походження.
- Отже, Ви вважаєте, що ковбаса - продукт не шкідливий?
Давайте я розповім історію, а Ви вже самі вирішите ... У свій час мій одногрупник проходив практику на м'ясокомбінаті. А як там виготовляють ковбасу? У машинку, схожу на великий блендер, додають частину інгредієнтів. Там все це перемелюється. Додають іншу частину інгредієнтів, а після відправляють під прес. Але одного разу, йдучи на обід, один із «блендерів» працівники м'ясокомбінату не закрили. Повернувшись через якийсь час і спробувавши його закрити, звідти вискочила величезна щур. Адже деякі гризуни втекти не встигають ... Тарганам речі теж це зробити не завжди вдається ...
- Звідки на м'ясокомбінатах пацюки і таргани?
Вони скрізь. Де є щось їстівне, там є і щури. У Москві, наприклад, взагалі досить багато гризунів. Вони і на вулицях бігають і на смітниках живуть. Та й на заводах нерідко з'являються.
- А якщо виключити зі складу ковбаси «щурячі-тарганів добавки», скільки відсотків м'яса в ній міститься?
Можу сказати, що 25% - це вода. А те, скільки додано м'яса, залежить від виробника. Скільки він вважатиме за потрібне, стільки й додасть. Крім цього в ковбасу додаються фосфати, нітрити, шкура.
- Добре, значить, м'ясо в ковбасі таки є ... А правда, що в тій же, наприклад, томатній пасті томатами і не пахне?
У томатній пасті, по-моєму, досить жорсткий режим з утримання томатів. Що ж стосується кетчупів, ось там томатів дійсно немає. Але знову ж таки, все залежить від цінової категорії товару. Якщо кетчуп дешевий, то звідки в ньому візьмуться помідори? Як правило, його виготовляють з пюре буряків, яблук, огірків. Самі розумієте, збір помідорів - ручна праця, а значить більш дорогий ...
- Антон Володимирович, раз вже ми заговорили про зелену ковбасі, про кетчуп, не містить помідорів, скажіть, чому магазинні яблука зберігаються місяцями, при цьому завжди виглядають, як тільки що зібрані? Нас знову обманюють і під виглядом яблук продають щось інше?
Ні, продають яблука. А зберігаються вони довго тому, що були свого часу генномодифікованих. До того ж практично завжди плоди обробляють спеціальним восковим речовиною. Завдяки цим факторам яблука дуже довго і мають товарний вигляд.
Варто відзначити, що просто так воскове покриття не змивається. Треба взяти щіточку і потерти фрукт. Хоча, якщо цього не зробити, нічого страшного не станеться.
- До речі зараз люди, замість щіточок, що не рідко використовують при обполіскуванні фруктів засоби для миття посуду. Наскільки це шкідливо?
Якщо добре засіб змити, то взагалі не шкідливо. Хоча питання досить цікаве ... Якщо, наприклад, помити апельсин, шкурку викинути, то шкоди не буде. А на яблуці засіб залишиться, адже сама по собі структура фрукта пориста, через неї це засіб цілком може вбратися ...
- А є якийсь продукт, який Ви принципово не купуєте, знаючи, що там суцільно «хімія»?
Я думаю, що при такому контролі над виробниками їжі, шкідливих продуктів немає.
- А правда, чим більше у складі продукту найменувань з «Е», тим він більш шкідливий?
Не обов'язково. Ось дивіться, така ситуація: у вас є два продукти. Один з них без всяких «Е», а в іншому і антиоксиданти та окислювачі з барвниками, тобто повний набір «Е». Обидва цих продукту зберігаються в певних умовах. Протягом часу, в тому, де не було «Е», утворилося набагато більше всяких нехороших мікроорганізмів. Так який у підсумку продукт виявиться більш шкідливим? Той, у якого багато «Е» або той, у якому утворилася сила-силенна «мікробів»?
Взагалі харчові добавки поділяються на барвники, консерванти, поліпшувачі консистенції (загусники, розпушувачі, піноутворювачі і все інше). Найвідоміша з таких добавок - сіль.
- Скажіть, а Ви, коли купуєте щось в магазині, дивіться, які «Е» написані на упаковках товару?
Я намагаюся купувати продукти тих марок, які я знаю.
- Тобто ті марки, де перелік «Е» Ви дивилися раніше?
Ну, подобається мені упаковка, я купую. Приходжу додому і вже потім дивлюся склад. А щоб в магазині стояти і розглядати ... Може, просто на це немає часу. Взагалі ж хотілося б сказати, що головне - дотримуватися збалансований раціон харчування. Тобто збалансованість між білками, жирами і вуглеводами. Отримувати необхідну кількість вітамінів, незамінних амінокислот, ненасичених і поліненасичених жирних кислот, макро-і мікроелементів. Так що харчуйтеся правильно!
Немає коментарів:
Дописати коментар